Musikk fra

Carries corazon

AV

TOM SKJEKLESÆTHER

Det er ikke ofte det skjer, at plater som omtales i Prærievogna faktisk har bilder av kaktuser i omslaget. Men når det altså intreffer, kunne det neppe passet bedre enn med Carrie Rodriguez, artisten som tross at hun bare er 37 år har rukket å markere seg kraftig, over et bredt spekter av americana-musikk. Nok til at hjembyen hennes, Austin, Texas, har utpekt 17. januar, hvert år, som «Official Carrie Rodriguez Day».

 

Med sitt femte studioalbum, «Lola», setter Carrie Rodriguez mer enn noen sinne tidligere fokus på sine meksikanske røtter, der sangene fremføres på spansk, «spanglish» og engelsk.

 

Det er fullt mulig å se for seg kaktuslandskap når man lytter til den sofistikerte versjonen av tex-mex som Carrie Rodriguez byr på sammen med sitt overlegne band, The Sacred Hearts, et toppet americana-lag med gitaristen Bill Frisell, kontrabassisten Victor Krauss (yup, bror av Alison Krauss), Luke Jacobs på pedal steel, David Pulkingham på akustiske og elektriske gitarer og Brannen Temple på trommer.

 

«Lola» er inspirert av karrieren til, og historiene om, søstera til Carries bestemor på farssiden, Eva Garcia, som ble kalt «The Chicano singing sensation» i USA på 1940 og 50-tallet.

Men Eva Garcia er ikke den eneste i Carries familie som har hatt en musikalsk karriere. Da undertegnede bodde i Austin på midten av 1990-tallet var Carries far, David Rodriguez, en sanger/ låtskriver/ poet som ble sammenlignet med Townes van Zandt!

 

Da jeg traff ham for et intervju, møtte jeg en mann som ikke var spesielt opptatt av fremme sine egne interesser, han snakket heller om livsvilkårene for sine mange landsmenn, illegale innvandrere til Texas. Selv om han var redusert av polioen han hadde pådratt seg som barn, og gikk med leggskinne og stokk, brukte Rodriguez sin juristutdannelse til å hjelpe de stadig flere meksikanerne som dukket opp i Austin.

Men han rakk også å bli valgt til Texas´ beste låtskriver tre år på rad av leserne av musikkmagasinet Third Coast Music.

 

Av ukjente grunner flyttet David Rodriguez til Nederland, der han bodde frem til han døde i fjor høst, bare 62 år gammel. Carrie Rodriguez var tidlig med faren sin på europaturnéer, og spilte med ham da hun senere turnerte her på egenhånd.

 

David Rodriguez og hans kone, malerinnen Katy Nail, sørget for at Carrie fikk fiolintimer fra hun var liten. Det viste seg at talentet hennes var såpass at hun fikk anledning til å studere klassisk fiolin ved det velrennomerte Oberlin-konservatoriet.

 

Derfra flyttet hun til USAs mest navngjetne musikk-college, Berklee, der hun studerte under fiolinisten Matt Glaser. Hun var ferdig utdannet fra Berklee i 2000, og innfant seg tilbake i hjembyen akkurat i tide til å være med på en spesiell South by South West-konsert som satte fokus på mexikansk innflytelse på amerikansk populærmusikk.

 

Det er nesten så en må klype seg i armen når man ser hvilket selskap da ukjente Carrie Rodriguez havnet i i denne sammenhengen. På scenen befant seg også Carlos Santana, Los Lobos, Linda Ronstadt, Gloria Estefan og Jose Feliciano.

 

Men Carrie hadde også tid til å spille med sitt vesentlig mindre kjente ensemble, Hayseed, noe som skulle få vesentlige konsekvenser for hennes videre musikalske aktiviteter. Det var nemlig sammen med Hayseed at hun ble sett av Chip Taylor,  den legendariske låtskriveren som noen år tidligere hadde gjort comeback etter en tjue års pause.

 

To år senere debuterte Chip og Carrie som duo med albumet «Red Dog Tracks». En plate som som havnet på en rekke årsbestelister, og sørget for heftig turnering. I rask rekkefølge kom det ytterligere tre duoplater, der det er enighet om at 2005-utgivelsen «Red Dog Tracks» er den beste.

 

Året etter var tida moden for Carries solodebut, som 27-åring slapp hun «Seven Angels on a Bicycle».

I tiåret som har gått, har Carrie fremstått som «the hardest working woman in the americana business», det har kommet tre studioplater og tre liveplater. En av dem, «Love and Circumstance» (2010) inneholdt favorittsanger, skrevet av John Hiatt og de to Williamsene, Hank og Lucinda. I flere runder har hun turnert som spesiell gjest for nettopp Lucinda.

 

I 2011 turnerte Carrie som musiker i bandet til skuespilleren Jeff Bridges, som dro i gang en musikkarriere etter å ha vunnet en Oscar for hovedrollen som countrymusikeren Bad Blake i i filmen «Crazy Heart» (2009).

 

Med «Lola» serverer Carrie «culturally blended music for a culturally blended world», som hun selv sier i bookleten, egne sanger mikset med store sanger fra meksikanske legender som Cuco Sánchez, Alberto Dominguez og María Teresa Lara.