Love and protest (Girls Guns & Glory label)

 

Etter noen år som et rykende liverykte, og et knippe dårlig distribuerte plater, dukket Boston, Massachusetts-bandet Girls Guns & Glory endelig opp i Norge for fire konserter i fjor høst, en i Trondheim, to i Oslo og en i Halden. Miniturneen var organisert av country-fan-gruppa som rir under navnet «Die with your Boots on», med base i Oslo, og sørget for at kvartetten kunne forlate landet med «Norgesvenner» stemplet i passet sitt.

Konsertene utspant seg som uforbeholdne hyllester til countrymusikk slik den var formidlet gjennom de siste syv tiårene, fra Hank Williams via hardcore sekstitalls honkytonk til Gram Parsons og nyere tradisjonsforvaltere som Dwight Yoakam, Bob Woodruff og Dale Watson. Og for yngre countryfans må konsertene med Girls Guns & Glory ha vært rene åpenbaringer, så nærme essensen av countryhistorien det er mulig å komme i vår tid. Country og rock i mesterlig tilpassede doser, uten utvannende poptilsetninger.

 

Det er sanger, gitarist og låtskriver Ward Hayden som er Girls Guns & Glorys dominerende kraft. Det er hans stemme og sanger som i avgjørende grad sørger for at bandets nye album, «Love and Protest», innfrir det potensialet som de av oss som opplevde dem i fjor høst trodde på.

«Love and Protest» er Girls Guns & Glorys syvende utgivelse, en katalog som inneholder et live hyllestalbum til Hank Williams og de siste studioplatene, «Sweet Nothings» (2011) og «Good Luck» (2014). Disse studio-innspillingene er begge ujevne, de inneholder på det beste de kvalitetene som er avgjørende for at vi forholder oss til Girls Guns & Glory, men de er også for ufokuserte til å telle som fullverdige bevis for hva bandet dreier seg om. Som helt ordentlige plater, slike du blar opp noen ekstra hardt opptjente kroner for å eie også på vinyl.

Har Ward Hayden også innsett det? For med «Love and Protest» har han og hans medmusikanter gått hen og laget plata. Den som på dette tidspunktet i bandets karriere er avgjørende, et komplett album, der det rett og slett ikke er noe å trekke for.

 

Ifølge informasjonen på coveret er Girls Guns & Glory nå formelt redusert til en trio, ved siden av Hayden, trommeslager Josh Kiggans og bassist Paul Diley. Det er ytterligere tre gitarister som bidrar på plata; Duke Levine, Cody Nilsen og Buddy Cage. Det kan hende at Nilsen er bandets nye, fjerde medlem?

Duke Levine er ellers kjent for sitt arbeid med blant andre Rosanne Cash, Mary Chapin Carpenter og live-utgaven av J. Geils Band og dets sanger, Peter Wolf. Levine er en mann som kan sin twang. Mens Buddy Cage spilte oppsiktsvekkende pedal steel-gitar allerede tidlig på 1970-tallet med country-rock-pionerene New Riders of the Purple Sage (sjekk: Grateful Dead-tilknytning) og på mytiske Bob Dylan-innspillinger.

Men det er altså Ward Hayden som har stemmen, den som knekker på de rette stedene og som formidler sårheten og ærligheten, men også selvironien og dobbeltheten, som gjør countrytekster til slikt som virkelig betyr noe. Den typen som sørger for at du først senker ølglasset, lar ordene synke inn, for så å lagre dem i bevisstheten med slurken du utsatte.

 

Det går selvfølgelig an å bemerke at det som er årets beste rendyrkede countryalbum åpner med en sang som har tittel «Rock’n’roll». Teksten starter slik: I’m a hunter collector of things, keeping on to a bad memory, keep me up till I drink myself to sleep ...

Yes, rock’n’roll er det også, rock’n’roll som i en fet Tom Petty-låt, men når fuzzen skyves til side, så er dette også udiskutabel krystallklar country. Bak titler som «Wine Went Bad (But I’m Still Drinking)», «Memories Don’t Die», «Stare at the Darkness» og «Well Laid Plans» skjuler det seg den aldri feilende kombinasjonen av hardt tilegnet livsvisdom, gode melodier og gitarfarger i stram dressur.

Det er også plass til én coverlåt, et howdy til den uunngåelige musikalske rollemodellen, Gram Parsons. Bak den håpløse tittelen «Hot Burrito #1» skjuler det seg en av Grams tristeste og fineste, fra The Flying Burrito Brothers’ essensielle «The Gilded Palace of Sin». Ward Hayden foredrar den som foredlet countrysoul, pur kosmisk amerikansk musikk.

 

 - Tom Skjeklesæther, november 2016, først publisert i Klassekampen

 

 

Girls, Guns and Glory Forrykende live-band med ny skive