BRENNEN VAR DER FØRST

Tirsdag 16. februar får den amerikanske sangeren/ låtskriveren Brennen Leigh avgjort om hun vinner i kategorien «Honky Tonk Female» under de relativt nystartede «Ameripolitan Awards», som deles ut på Paramount Theatre i Austin, Texas.

 

Det er Ray Benson, veteranen fra Asleep at the Wheel («Western swing is not dead, it´s Asleep at theWheel») som er vert for prisutdelingen og jeg vedder en kasse kaniner på at Ray krysser fingrene for at Brennen skal stikke av med prisen.

 

For i likhet med undertegnede, så er han innforstått med at Brennen Leigh er Austins fremste kvinnelige countrysanger. Alle som har satt foten sin innenfor en av The Live Music Capital of the Worlds mange honkytonker vet at konkurransen er knivskarp. Austin har til en hver tid et overlegent antall ordentlige countryartister,  helt uavhengig av countrymusikkens pt. kulturelle status.

 

Den, statusen, er nok en gang på oppsving, vi står ved inngangen til en ny countrymusikkæra. Det sørger bl.a. Jason Isbell, Sam Outlaw, Kasey Musgraves, Sturgill Simpson, Ashley Monroe og Chris Stapleton for.

 

Brennen Leigh dukket opp i Austin, fra en noe uklar bakgrunn, ikke lenge etter årtusenskiftet, og hun utmerket seg raskt på klubber som The Continental og Broken Spoke. Brennen ble også ganske så umiddelbart spottet av en gjeng nordmenn som anser Austin som sitt spirituelle hjem, og som kaller The Continental på South Congress for «kantina».

 

Det har ført til at Brennen Leigh har blitt en sertifisert «Norgesvenn», hun har besøkt oss en rekke ganger det siste tiåret, og har spilt på festivaler og lokale «honkytonker». Hun har blant annet samarbeidet med det norske hardcore countrybandet  A-11.

 

Brennen Leigh har «det». Den absolutte troverdigheten i stemmen, den som knekker på de helt rette stedene, og bare der. Den som trekker trådene tilbake til den klassiske countrymusikkens gyldne år, seksti-syttitallet, og sangerinner som Loretta Lynn, Tammy Wynette, Melba Montgomery og Connie Smith.

 

Brennen har laget fem egne plater, et par av dem er vanskelige å finne for tida. Men et svært godt sted å starte er hennes siste, regulære utgivelse, «The Box». Der Brennen har skrevet elleve av tretten sanger, «Travelling On» sammen med sin gode venninne, Sunny Sweeney. «The Box» er stinn av store countrysanger, spesielt selve tittelkuttet,  et faktum som har blitt oppdaget av en av countrymusikkens aller beste sangerinner de siste tjue årene, Lee Ann Womack, som gjorde en cover av Brennens «Sleeping with the Devil» på sitt siste studioalbum i 2015.

 

Brennen spiller selv både gitar og mandolin, hun har alltid vært klar på sin kjærlighet til bluegrass, noe som kommer tydelig frem på albumet «Too Thin to Plow».

 

Ved siden av sine egne utgivelser har Brennen også anerkjent den betydelige duett-tradisjonen som finnes i countrymusikken. Således har hun laget duettalbum med rockabilly/ countryrockeren Jesse Dayton og med gitaristen Noel Mckay.

 

Sistnevnte spiller også i Brennens honkytonk-band, sammen med det som antakelig er Austins beste rytmeseksjon, trommeslager Lisa Pankratz og bassist Brad Fordham, sist sett og hørt her i Norge da de for et år siden var her med med brødrene Dave og Phil Alvin.

 

Den siste plata Brennen har sluppet kom i fjor høst, og er ytterligere en dokumentasjon av hennes interesse for countryhistorien.

 

«Brennen Leigh sings Lefty Frizzell» inneholder tretten sanger enten skrevet av Frizell eller forbundet med honkytonklegenden, inkludert «I love you a thousand ways» og «Saginaw, Michigan». Texaneren Lefty Frizell (1928-1975) ansees som en vesentlig innflytelse på senere countrygiganter som Merle Haggard og George Jones.

 

 Men vi håper på et et helt nytt album fra Brennen i 2016, ett med sanger som matcher nivået på «The Box». Da er Brennen Leigh med et i et stadig tettere felt som allerede har en rekke nye navn påmeldt.

 

Vi foreslår å merke seg følgende navn for vår-sesongen:

Margo Price er den første countryartisten som har fått kontrakt med Jack Whites Third Man Records. Det i seg jekker opp forventningene til hennes album, «Midwest Farmer´s Daughter», som kommer 25. mars.

 

Før vi kommer dit er Aubrie Sellers «New City Blues» ute. Sellers er datter av, nettopp, Lee Ann Womack og låtskriver/ musiker Jason Sellers.

 

I mars slipper produsenten Dave Cobb et konsept/ samlealbum tittulert «Southern Family», der en rekke av hans stadig mer kjente klienter bidrar; Jason Isbell, Anderson East, Chris Stapleton og Jamey Johnson, ved siden av Miranda Lambert, Zac Brown og John Paul White.

 

 Helt på tampen: Sam Outlaw dukker opp på John Dee i Oslo 6. april. Yee-Haw!

 

 

 - Tom Skjeklesæther, februar 2016